Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

ΥΓΕΙΑ: Το οινόπνευμα (αιθανόλη) ως αντισηπτικό

Το οινόπνευμα (αιθανόλη) ως αντισηπτικό

Τα αντισηπτικά είναι ουσίες που καταστρέφουν διάφορους μικροοργανισμούς και χρησιμοποιούνται για τη μείωση ή πλήρη απομάκρυνση των μικροβίων που βρίσκονται στο δέρμα και στις πληγές. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την απομάκρυνση των μικροβίων από τα χέρια.

ΥΓΕΙΑ: Το οινόπνευμα (αιθανόλη) ως αντισηπτικό

Από τις αλκοόλες το πιο συχνό αντισηπτικό του δέρματος είναι το οινόπνευμα . Έχει αποδειχθεί ότι  όταν  αφήνεται δράσει από15 δευτερόλεπτα  έως  και 1 λεπτό είναι αρκετά για να καταστραφούν πολλά μικρόβια από το δέρμα και τα χέρια.

Για να είναι δραστικό το οινόπνευμα πρέπει να προηγείται μηχανική απομάκρυνση των μικροβίων και οργανικών ουσιών  από το δέρμα με πλύσιμο με σαπούνι και πολύ νερό.

Η δράση της αιθανόλης οφείλεται στην καταστροφή της μεμβράνης των μικροβίων με τη μετουσίωση (αλλαγή) των πρωτεϊνών. Η αιθανόλη είναι δραστική όταν είναι υδατικό διάλυμα καθόσον η μετουσίωση των πρωτεϊνών δεν επιτυγχάνεται απουσία νερού. Το καθαρό οινόπνευμα των 95 – 99  βαθμών είναι μικροβιοστατικό και δεν σκοτώνει τους ελυτροφόρους ιούς στους οποίους ανήκει ο COVID 19.

Το οινόπνευμα των 70 βαθμών που ονομάζεται και αλκοολούχος Λοσιόν  είναι μικροβιοκτόνο και εξουδετερώνει τους ελυτροφόρους ιούς, συνεπώς είναι το κατάλληλο για απολύμανση. Αυτό οφείλεται στο νερό, στοιχείο που δεν διαθέτει το καθαρό οινόπνευμα,  το οποίο δρα διασπαστικά στο έλυτρο.

Καταστρέφει τα βακτήρια, το μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης και τους μύκητες καθώς και πολλά βακτήρια συμπεριλαμβανομένων των MRSA και E. coli. Το αλκοόλ είναι επίσης δραστικό στους ελυτροφόρους ιούς (π.χ. ιούς της γρίπης, ιούς παραγρίπης, ιό αναπνευστικού συγκυτίου, ιό του απλού έρπητα, ιό hiv και τους κορωνοϊούς).

Please follow and like us: