Σάββατο, 20 Απριλίου

Ποιο είναι καλύτερο πρωινό «Ένα κομμάτι πίτσα ή ένα μπολ δημητριακά με γάλα»

Ποιο είναι καλύτερο πρωινό ένα κομμάτι πίτσα ή ένα μπολ δημητριακά με γάλα

Σχεδόν σε όλους μας έχει συμβεί το πρωινό μας να είναι η χθεσινοβραδινή πίτσα που έμεινε στο ψυγείο μας. Αυτό όμως μας γέμιζε μέχρι τώρα με ενοχές.

Ποιο είναι καλύτερο πρωινό «Ένα κομμάτι πίτσα ή ένα μπολ δημητριακά με γάλα»

Η διατροφολόγος Chelsey Amer  με τα αποτελέσματα από την  έρευνα της βάζει τέλος σε αυτό, γιατί υποστηρίζει πως ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό γεύμα μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχει σχεδόν την ίδια ποσότητα θερμίδων από το τυπικό μπολ δημητριακών με γάλα.

Chelsey Amer : «Μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά μια μέση φέτα πίτσας και ένα μπολ δημητριακών με πλήρες γάλα περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα θερμίδων. Ωστόσο, η πίτσα περιέχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία θα σας κρατήσει χορτάτους όλο το πρωί».

Μια μερίδα από ένα τυπικό προϊόν δημητριακών με ζάχαρη περιέχει 130 θερμίδες, 3 γραμμάρια λίπους και 9 γραμμάρια ζάχαρης. Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε μια κανονική μερίδα, αλλά αρκετά περισσότερη ποσότητα. Σε σχετική έρευνα  μάλιστα αποδείχτηκε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εντελώς λανθασμένη άποψη για την ποσότητα δημητριακών που συνιστούν μία μερίδα σερβιρίσματος. Επί συνόλου 124 συμμετεχόντων, το 92% κατανάλωνε ποσότητα που ξεπερνούσε την μία μερίδα. Βασική αιτία είναι το μέγεθος του μπολ. Επειδή τα μπολ που σερβίρουμε είναι αρκετά μεγάλα, οι μερίδες γίνονται τεράστιες.

Φυσικά  η πίτσα μπορεί να περιέχει αρκετό λίπος, εντούτοις έχει σαφώς λιγότερη ζάχαρη από πολλά δημητριακά. Και η ζάχαρη δεν βοηθάει καθόλου για την ικανοποίηση της πείνας.

Αν ένα άτομο φάει δύο μερίδες ζαχαρούχων δημητριακών με μια μερίδα γάλακτος χωρίς λίπος, η συνολική θερμιδική πρόσληψη φτάνει τις 350 θερμίδες, 6 γραμμάρια λίπους, 23 γραμμάρια ζάχαρης, 5,37 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια ινών.

Ποιο είναι καλύτερο πρωινό «Ένα κομμάτι πίτσα ή ένα μπολ δημητριακά με γάλα»

Ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα σπέσιαλ περιέχει 290 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπους, αλλά και 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια ινών.

Φυσικά όλα όσα αναφέρονται είναι σχετικά αφού υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα το είδος δημητριακών ή της πίτσας, για παράδειγμα.

Όπως και να έχει το πρωινό αποτελεί το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας βρίσκεται σε νηστεία για πολλές ώρες. Έτσι όταν ξυπνάμε, οι απαιτήσεις σε γλυκόζη στους μυς και στον εγκέφαλο εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάποιο «καύσιμο».

Το πρωινό παρέχει συνεπώς την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να δώσει ώθηση στο σώμα και τον εγκέφαλο.

 

 

 

Please follow and like us: